Hovrätten ändrar tingsrättens dom och två av de tre misstänkta döms i målet. Foto: Ur polisens förundersökning.

Bjöd på öl och misshandlades till döds – nu döms ytterligare en

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern bjöd på öl på en Södertäljekrog, varpå han rånades och misshandlades så svårt att han senare avled. I maj dömdes en av tre misstänkta och de andra gick fria. Men nu dömer hovrätten en av de tidigare friade männen till medhjälp.

Det var i januari i år som en man i 30-årsåldern bjöd några män på samma krog på öl. Kvällen slutade med att männen förde ut honom till Linanäs marina där han rånades och misshandlades. Han avled av sina skador en vecka senare.

I maj dömdes en av de tre män som misstänkts för inblandning för rån och vållande till annans död, eftersom han ansågs drivande i händelseförloppet. De andra två gick fria.

Var införstådd

Men nu ändrar hovrätten tingsrättens dom på så sätt att en av de andra männen döms för medhjälp till rån. Hovrätten, till skillnad från tingsrätten, gör bedömningen att mannen var införstådd med vad som var på gång när han och den dömda mannen lämnade krogen tillsammans med den nu avlidna Södertäljebon. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

Åklagaren har som ny bevisning bland annat spelat upp en bit av en övervakningsfilm.

Den andra mannens straff på två års fängelse kvarstår.

När det gäller åtalspunkten om människorov menar även hovrätten att det inte går att bevisa att mannen i 30-årsåldern inte följde med de andra frivilligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon går SVT:s reporter igenom vad som ska ha hänt. Foto: Ur polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.