Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon varför socialnämnden tycker att det är viktigt med en till familjecentral i Södertälje. Foto: SVT

Klart: Här ska Södertäljes tredje familjecentral ligga

Uppdaterad
Publicerad

Det finns redan två i Södertälje – och på tisdagen klubbade socialnämnden igenom beslutet om att öppna en tredje familjecentral. Denna gång i Brunnsäng.

I en familjecentral inryms bland annat barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och förebyggande socialtjänst.

Idag finns ett 40-tal familjecentraler i Stockholms län, varav en i Geneta och en i Hovsjö. Och det har länge funnits en vilja att starta flera i Södertälje.

– Genom familjecentralen avdramatiserar man kontakten med socialtjänsten. Man fokuserar på stöd och inte att socialtjänsten på något sätt blir ett hot, säger Viktoria Hjulström (S), ordförande i socialnämnden.

Ska stå klar 2024

Den nya familjecentralen som nu klubbats igenom, kommer att öppna i anslutning till Tallhöjdens vårdcentral och förväntas stå klar i slutet av 2024. Först ska även kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fatta beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.