Foto: TT

Klartecken för tyngre lastbilar på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Igår fick Trafikverket klartecken från regeringen för att börja arbetet med att öppna vägar för 74 tons lastbilar. På Scania ser man positivt på beskedet.

– Nu har vi fått mandat att trycka på vår knapp och öka intensiteten i arbetet, säger Lars Bergman, strategisk infrastrukturplanerare på Trafikverket.

I dagsläget är högsta bärighetsklassen för lastbilar max 64 ton, men sedan i juli 2017 infördes en lagändring som innebär en ny bärighetsklass på 74 ton. Trafikverket har tidigare gjort en utredning för vägnätet som ska gälla för de tyngre lastbilarna och igår kom alltså klartecken från regeringen för att påbörja arbetet.

Positivt på Scania

Till en början kommer förändringarna påverka skogsindustrin, men det väntas successivt utökas till att gynna fler branscher. På Scania är man positiv till att förändringarna tar fart.

– Det är positivt för åkeribranschen, det innebär att vi kan lasta mer på varje bil och det är effektivare ur ett miljöperspektiv, det innebär mindre utsläpp, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

”Kan innebära ökad försäljning”

Vad kan det innebära för Scania i Södertälje?

– Det kan innebära en ökad försäljning av de kraftigt dimensionerade lastbilarna. Men vi får först se hur stor utsträckning det blir möjligt efter att trafikverket sett vilka vägar som kan bli lämpliga för den här typen av transporter, säger Hans-Åke Danielsson.

Det nya vägnätet väntas gälla från och med sommaren 2018.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.