Normalvärden mellan perioden 1961-1990.

Ny teknik kan rädda skidanläggning

Uppdaterad
Publicerad

I veckan presenterade SMHI en ny prognos som visar att Sverige riskerar att få betydligt mildare vintrar. I praktiken skulle det betyda vintersportanläggningar i stockholmsområdet får svårt att leverera snö.

Det är höst i Ragnhildsborgsbacken. Temperaturen ligger runt nio grader och förutom hästarna som beter en bit längre bort ser man endast en motionär springa i backen med stavar. Att det om några månader kan vara full aktivitet från skidåkare här kan vara svårt att föreställa sig.

Anläggningen har de senaste tio åren i genomsnitt haft öppet för utförsåkning runt 30 dagar per vinter. Förra vintern blev ingen höjdarsäsong här i Ragnhildborgsbacken. Liften höll öppet 15 dagar men då gick det bara att åka skidor på halva backen på grund av snöbrist.

– Det vi brottas mest med är temperaturen. Vi behöver ha en stabil temperatur på minus fyra grader för att kunna producera snö. Det vi har märkt de senaste åren har vi allt oftare legat på en temperatur som ligger över minus fyra grader, säger Per Karlsson som sitter i Ragnhildsborgabackens styrgrupp.

SMHI:s prognos

Enligt SMHI:s beräkningar kommer Sverige att i slutet av seklet få en högre temperaturökning än det globala genomsnittet. Ökningen väntas bli störst under vintern, mellan två och nio grader. Hur stor klimatändringen faktiskt blir beror på hur mycket vi lyckas begränsa utsläppen av växthusgaser, menar SMHI.

Ny teknik

Per Karlsson som har hand om liftar och snökanoner i skidbacken i Södertälje hoppas nu på att kommunen ska kunna bidra med pengar till nya snökanoner som skulle kunna producera snö vid en varmare temperaturer.

– Det vi jobbar aktivt med i dag är att vi har en tät dialog med Södertälje kommun. Med dagens nya teknik kan man producera snö på minus två grader och dem är dessutom automatiska, säger han.

Men har ni fått klartecken för att få bidrag från kommunen?

– Inget klartecken men kommunen är väldigt positiv till våra idéer. Vi hoppas kunna få ett par hundratusen i en första etapp för utbyggnad. Förhoppningen är att detta sker redan under denna vinter, säger Per Karlsson.

Längdskidåkning utan snökanoner

I Tveta ordnar man varje vit vinter skidspår. Förra året kunde spåren vara öppna en vecka. Åren dessförinnan kunde man däremot ha öppet ett par månader. Själva spåren håller Södertälje-Nykvarn orientering, SNO i. De har diskuterat klimatfrågan flitigt.

– Till exempel har vi inte längre några tävlingar i Tveta. Det slutade vi med för några år sedan. Det var för vanskligt då man aldrig kunde förutse om det fanns snö, säger Henrik Skoglund som är informationsansvarig på SNO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.