Kommunen saknar samverkan kring hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

95 procent av dem som kontaktar kvinnojouren i Södertälje uppger att de utsätts för hedersförtryck. Trots detta har Södertälje kommun spretiga kunskaper och ingen samverkan kring hedersproblematik.

Södertälje utmärker sig. Ingenstans i länet är det så många som uppsöker kvinnojouren på grund av hedersrelaterade problem som här. 95 procent av dem som söker hjälp uppger att de utsätts för hedersförtryck.

Kommunen, som ytterst ansvarar för medborgarna, är självkritisk när det gäller arbetet med att nå och hjälpa hedersförtryckta.

Hedersförtryck i Södertälje

– Ja, vi borde ha gjort mer, tidigare, säger socialnämndens ordförande Rose-Marie Jacobsson (S). Men vi har sett våld som våld och inte pratat om heder.

Socialtjänsten i behov av nytt arbetssätt

Att inte tala särsklit om hedersrelaterat våld är fel väg att gå menar hedersvåldsforskaren Astrid Schlytter.   

– Föräldrarna får skydd i Sverige från våld och förtyck i hemlandet, men vi skyddar inte deras barn, säger hon. De åtgärder som vi har inom socialtjänsten är inte gjorda för den här gruppen. De är gjorda för den typiska, svenska famlijen som behöver hjälp, säger Astrid Schlytter, docent i rättssociologi vid Stockholms universitet.

”Kunskapen är spretig”

När Södertälje kommun för fem år sedan tog fram en ny plan rörande våld i nära relationer fanns emellertid insatser mot hedersvåld för första gången med. Men i kommunens egen utvärdering, som kom tidigare i år, står det att det inte finns några ”upparbetade samverkansstrukturer” kring hedersförtryck och att ”kunskapen är spretig”.

– Ja, det har hänt alldeles för lite, säger socialnämndens ordförande Rose-Marie Jacobsson (S).

Vad beror det på?

– Jag kan inte skylla på någon, utan det har bara inte gjorts, säger hon.

Förtrycket ska kartläggas

Men nu har kommunen, enligt Rose-Marie Jacobsson, satt ner foten. Flera satsningar har påbörjats, bland annat en utbildning för kuratorer. Och så ska hedersförtrycket i Södertälje nu kartläggas.

– Vi ska göra den här kartläggningen för att därifrån göra en riskbedömning: Hur ser det ut? Vad ska vi göra? Vad ska vi ha för verktyg till det här?, säger Rose-Marie Jacobsson.

Kartläggningen av hedersförtrycket finns med som ett delmål i kommunens nya handlingplan rörande våld i nära relationer och ska vara klar före årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Södertälje

Mer i ämnet