Minns du valborgsfirandet i Södertälje? Nu sätter kommunen stopp för fyrverkerierna. Foto: SVT

Skärpta regler: Fyrverkerier endast två timmar om året

Uppdaterad
Publicerad

Nu får fyrverkerier bara smälla under två timmar per år i Södertälje. Kommunfullmäktige har fattat beslut om att begränsa användningen av fyrverkerier.

Att skjuta fyrverkerier, inte bara på nyårsafton, tycker många är festens höjdpunkt. Djurägare brukar däremot inte vara så glada i smällandet. Nu sätter kommunpolitikerna stopp för raketfesten.

Fyrverkerianvändningen kommer nu endast tillåtas på nyårsafton mellan 23.00-01.00, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Tidigare år har fyrverkerier fått smälla i Södertälje klockan 15.00-03.00 och även på påskafton och valborgsmässoafton.

Vill att andra kommuner tar efter

Förhoppningen är att minska oron och otryggheten som uppstår i samband med smällarna.

– Användandet av fyrverkerier är för många människor och djur en hemsk upplevelse, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter, kommunalråd (MP) och ordförande i hållbarhetsutskottet, i ett pressmeddelande.

Nu hoppas de kunna få stöd från andra kommuner för att sprida begränsningen på nationell nivå.

– I Hållbarhetsutskottet diskuteras också om ett totalförbud för privatpersoner behövs, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.