Insatsen resulterade bland annat i beslag av ungefär 900 pyrotekniska pjäser Foto: TT/Tullverket

Stora beslag av fyrverkerier i Södertälje

Publicerad

Polisens insatser mot otillåten användning av fyrverkerier gav under storhelgerna resultat. Ungefär 900 pyrotekniska pjäser beslagtogs och missbruket blev något mindre än tidigare år, rapporterar polisen.

SVT har tidigare rapporterat om problem kring knallskott, så kallade bangers, och annan pyroteknik i Södertälje.

När polisen nu summerar jul- och nyårshelgen kan de konstatera att det sköts raketer mot bland annat Södertäljes polishus och kommunhus. Även lokaltrafik och polispatrullbilar utsattes för smällare och fyrverkerier.

Något lugnare i år

Men trots det tycker de att situationen förbättrats jämfört med tidigare år, enligt polisen tog de 900 fyrverkerier av olika sorter i beslag.

- Tack vare den riktade insatsen mot fyrverkerimissbruket kan vi ändå konstatera att det har varit något lugnare i Södertälje runt nyårshelgen jämfört med de senaste åren, säger Kristoffer Olofsson, operativ koordinator i Södertälje, i ett pressmeddelande.

Pyroteknik stöldbegärligt bland kriminella

Även ett antal stölder av fyrverkerier inträffade i december, bland annat från en butik i Södertälje till ett värde av flera hundra tusen kronor.

- Pyroteknik är stöldbegärliga varor. Det är enkelt att sälja vidare och kan ge relativt stora ekonomiska intäkter för kriminella grupperingar, menar Kristoffer Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer