Foto: TT

Kommunens unga väljer bort idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Idrottandet bland unga i Södertälje har minskat kraftigt de senaste tio åren visar en kartläggning som SVT gjort. Detta trots att kommunen vunnit priser för att vara en idrottsvänlig kommun.

Sedan 2004 har antalet tillfällen då ungdomarna i Södertälje idrottar inom föreningslivet minskat med nästan 30 procent.

– Det är tråkigt att idrotten går ner. Jag har ingen bra förklaring men jag tror att det är en generell trend i Sverige. Folk vill i högre utsträckning träna när de själva har möjlighet, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman (S).

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Näst störst minskning i länet

Ja en minskning kan man se i dom flesta kommuner i Sverige men i tillexempel Stockholms län så är det bara Vallentuna kommun som minskningen är större i Södertälje. En förklaring till det minskade idrottande inom föreningslivet kan vara att ungdomar i kommunen väljer andra former av träning än den organiserade. Det tror i alla fall Anders Siljelöv som är förenings- och anläggningschef i Södertälje kommun.

– Jag tittade precis på siffrorna från 2012 och då hade Friskis och svettis 1.000 ungdomar under 20 år. Dessa måste ju ha tagits någonstans ifrån. Jag tror att många tas från den organiserade idrotten för inom gymverksamhet kan man komma och gå som man vill och slipper binda upp sig, säger han.

Trots topplag – sjunkande intresse

Trots att Södertälje Kings just nu spelar final och varit framgångsrika dom senaste åren så kan även basketföreningen se en minskning. Basket som generellt är en sport där intresset från ungdomar sjunker.

Frågan är nu hur staden som blev året elitidrottskommun förrförra året ska få fler unga att börja idrotta.

– Vi kan se att våra konstgräsplaner har lyft fotbollen. Satsningar på infrastruktur ger resultat. Nu bygger vi en hall för gymnaster och friidrottare och förhoppningsvis kommer det lyfta dessa sporter, säger Anders Siljelöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet