Foto: Mir/Snøhetta

Kor mot konst – men nu kan Järna till slut få sin konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Starka åsikter hos både politiker och boende i Järna har gjort planerna på en konsthall till en lång följetong genom åren.
Nu har politikerna godkänt detaljplanen men man väntar sig ett överklagande.

Detaljplanen för den nya konsthallen och konferenshotellet i Ytterjärna har nu godkänts av politikerna i Järna kommundelsnämnd, även om två partier inte röstade för.

Enligt detaljplanen ska konsthallen och hotellet byggas på andra sidan vägen från där kulturhuset idag är placerat. Konsthallen ska inhysa en permanent samling abstrakta målningar av antroposofen och konstnären Hilma af Klint.

Kritiserar utseendet

Men det är inte bara bland politiker som det har rått delade meningar. Boende har kritiserat utseendet på konsthallen för att inte passa in rent estetiskt.

– En del tycker att det bryter mot den övriga stilen i området, och menar att man ska behålla den antroposofiska arkitekturen, säger Susanne Bergström (S) som är vice ordförande i kommundelsnämnden.

– Jag tror inte att man kan nå en total enighet här. Det är mycket tyckande.

Kan smitta kor

Ett annat hinder för politikernas planer är Säby gård som ligger intill. Lantbrukaren där är rädd att för många människor i närheten kan smitta de kor som hålls på gården.

– Jag har stor respekt för hans oro. Och jag vill att det blir en uppgörelse där man kommer överens om att man stängslar och sätter upp skyltar så att allmänheten respekterar att det finns ett jordbruk så pass nära.

Konsthallens framtid ska upp på kommunstyrelsens bord nu på fredag. Sedan är det kommunfullmäktige som beslutar i frågan strax efter nyår.

Men mycket talar alltså för att om man klubbar igenom detaljplanen där så lär det landa ett överklagande omgående.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsthallen i Järna

Mer i ämnet