Under kontrollen hittades 30 kg kött som tinade i rumstemperatur. Lammköttet hade en kärnvärme på 22,7 grader, vilket kan riskera bakterietillväxt. Foto: Miljökontoret Södertälje

Kontroll på restaurang visar: akut städbehov och kött i rumstemperatur

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 mars gjorde miljökontoret en oanmäld inspektion på en restaurang i Södertälje. Då hittades bland annat 30 kg kött i rumstemperatur och lokalerna hade ett akut behov av rengöring.

Så här skriver miljökontorets handläggare efter besöket:

Det konstaterades att livsmedelsanläggningen är i akut behov av grundlig rengöring genomgående: golv, väggar, tak, utrustning, förvarings- och arbetsytor, redskap.

22,7 grader varmt rått kött

Ytterligare kritik handlade om livsmedel som förvarades i för hög värme.

Under kontrollen hittades bland annat 30 kg kött som tinade i rumstemperatur. Kärnvärmen i lammköttet som låg ute var 22,7 grader varmt, något som anses vara alldeles för hög temperatur. Så här skriver kontrollanterna:

Det föreligger stor risk för bakterietillväxt av befintlig bakterieflora i kött som förvaras under ovan beskrivna förhållanden.

Sammanlagt kritiseras restaurangen på 12 punkter. Miljönämnden har fattat beslut om att restaurangen omedelbart måste åtgärda problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.