Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunal har på flera år inte lyckats med att skapa en bättre arbetsmiljö för Sveriges busschaufförer. Foto: Moa Bergman/SVT

Kritik mot Kommunal för senaste kollektivavtalet

Publicerad

Kritiska röster har riktats mot deras eget fackförbund, Kommunal, från busschaufförer som är besvikna över att man skrev på det senaste kollektivavtalet utan några direkta förbättringar. Bilden av att villkoren blir allt sämre med åren delar facket med medlemmarna.

– Vi förstår medlemmarnas frustration, vi är också lika frustrerade, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

I oktober 2023 skrev fackförbundet Kommunal på bussbranschavtalet med Sveriges Bussföretag som ska gälla till september 2025. Missnöjet med avtalet har varit uppenbart. Medlemmar känner sig lurade eftersom avtalet inte gav några förbättringar på de arbetsmiljöproblem som länge existerat inom branschen.

– Kommunal blir stolta över att de stoppar arbetet från att bli sämre, men det är redan sämre, säger Ahmed Nori, busschaufför hos Nobina i Södertälje.

Avtalet genererade högre löner – samt krav på nya avtalsförslag

Löneökningarna över avtalsperioden är 7,4 %, lägsta lönen höjdes med 3,3% och även ersättningar och tillägg höjdes. Men några tydliga förbättringar på arbetsmiljön uteblev.

En annan punkt är att parterna under avtalsperioden ska utreda och analysera avtalets arbetstider för att göra bussbranschen mer attraktiv. Förslag på hur ska redovisas 2025.

– Det är nu upp till bevis för arbetsgivarna, vi kommer inte teckna upp ett nytt avtal om inte den här frågan är löst, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.