Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kritiken som lyfts fram mot Tysslinge i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Risk för hot och våld mot anställda på Sis-hemmet Tysslinge i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Sis-hemmet Tysslinge erbjuder inte tillräckligt stöd och handledning till de som arbetar med ungdomar som har dokumenterat högt våldskapital. Det menar Arbetsmiljöverket i en inspektion som gjordes efter att Sis själva anmält brister i arbetsmiljön.

Om inte löpande riskbedömningar görs riskerar de anställda att drabbas av ohälsa och olycksfall i arbetet slår Arbetsmiljöverket fast.

– De anställda har inte fått handledning och arbetsgivaren kunde inte visa upp hur man säkerställer de anställdas psykiska mående, säger Khatarina Genberg arbetsmiljöinspektör.

SVT har tidigare rapporterat om anställda som vittnar om att rutiner och regler verkar ha upphört att existera på Sis-hemmen.

– Vi har unga människor som behöver struktur och professionell vägledning för att bryta negativa mönster. Istället verkar det som om vi har skapat en miljö som låter dem fortsätta med sitt problematiska beteende, säger en anställd, som vill vara anomym.

Inte fått rätt hjälp

Arbetsmiljöverket genomförde inspektionen efter en tillbudsanmälan som menade att arbetstagarna inte fått rätt hjälp att bearbeta sina upplevelser och hantera situationer med våldsinslag på Tysslinge.

– Vi har bland annat pratat med skyddsombuden och hört deras synpunkter och vi har därefter genomfört vår inspektion som visar tydliga brister i arbetsmiljön som behöver åtgärdas så fort som möjligt, säger Katharina Genberg arbetsmiljöinspektör.

Hör vittnesmål från anställda som larmar, ”som en fritidsgård”, i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de två anställdas vittnesmål inifrån Sis-institutionerna. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.