Här är Astrabacken, där smitningsolyckan inträffade, i dagsljus. Foto: Södertäljepolisen

Kvinna svårt skadad i olycka – Södertäljepolisen söker smitare

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig fotgängare blev i tisdags påkörd i Södertälje och skadades så pass illa att hon nu vårdas på sjukhus. Föraren smet ifrån platsen och nu vill Södertäljepolisen komma i kontakt med personer som kan ha sett något.

Smitningsolyckan inträffade vid Astrabacken i Södertälje i tisdags, den 22 december, runt klockan 17.10. Kvinnan som blev påkörd ligger nu med svåra skador på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Vi vill gärna komma i kontakt med vittnen eller andra personer som kan hjälpa oss att klara upp denna olycka, skriver inspektör Johan Siverland i inlägget på sociala medier.

Den misstänkta bilen ska ha passerat Stortorget på Jovisgatan i hög hastighet precis innan olyckan och enligt polisen ska flera personer ha befunnit sig på trottoarerna på båda sidorna av vägen.

Uppmaning till föraren: ”Välkommen att ringa”

Nu hoppas polisen att någon har sett registreringsnumret på bilen eller har andra uppgifter att lämna.

– Om du har tips eller kan lämna vittnesmål gällande bilen eller den smitande bilisten så kontakta polisen på 11414. Om DU som körde bilen, inser det uppenbara – att det är läge att träda fram och göra rätt för sig – välkommen att ringa du också, skriver Johan Siverland.

Ny fartgräns i Södertälje

Södertälje har under två år arbetat med att sänka hastighetsgränsen i kommunen och nu gäller 40 kilometer i timmen i princip överallt i stan. Arbetet är en del av Nollvisionen som syftar till att minska antalet döda och skadade i trafiken. Så här lät det när de sista skyltarna hade satts upp:

Kommunens hastighetsplan

Arbetet med att se över hastighetsgränserna och införa de nya gränserna på 40 km/h och 60 km/h ingår kommunens hastighetsplan. Den grundar sig i Nollvisionen som all trafiksäkerhetsarbete i Sverige utgår ifrån. Nollvisionen är fastställd genom ett beslut i riksdagen och arbetar för bilden av en framtid där människor inte dödas eller skadas för livet i vägtrafiken.

Hastighetsplanen är dessutom en del av ”Rätt fart i staden”. Det är en metod för att se över hastighetssystemet i hela Sverige genom att tydliggöra kopplingen mellan gatans utformning och tillåten hastighet så att hastigheten anpassas till den grad av krockvåld som människan tål.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.