Kammaråklagare Isabella Bjursten och huvudmannens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja möttes i hovrätten. Foto: SVT

Kyrkohärvan i hovrätten – försvaret tror på friande dom

Uppdaterad
Publicerad

Halef Halef, som är före detta ordförande i syrisk-ortodoxa församlingen i Hallunda, dömdes i tingsrätten till över tre års fängelse för grova bedrägerier och bidragsbrott. Efter överklagande är det nu upp till hovrätten att avgöra hans framtid.

Den rättsliga processen i Södertäljes kyrkohärva går vidare. Nu avslutas över 30 dagars förhandlingar i Svea hovrätt och den huvudmisstänktas advokat tror att domen blir en helt annan i tingsrätten.

– Jag tycker att det finns väldigt bra möjligheter till att få en ändring på tingsrättens dom, till fördel för min klient, säger huvudmannen Halef Halefs advokat Henrik Olsson Lilja.

Kyrkohärvan

17 personer dömdes i tingsrätten

I tingsrätten dömdes tio av de 17 personer som stod åtalade för grova bedrägerier och bidragsbrott i kyrkohärvan. Huvudmannen Halef Halef, som är före detta ordförande i syrisk-ortodoxa församlingen i Hallunda, dömdes till över tre års fängelse.

Försvaret har lagt fram ny bevisning

Men nu i hovrätten tror försvaret på en friande dom. Försvaret har lagt fram ny bevisning som handlar om huruvida det var okej att Halef Halef hade ett stort ideellt engagemang – samtidigt som han tog emot sjukbidrag.

– Nu har vi väldigt tydlig bevisning från Försäkringskassan att det har varit okej för honom att vara aktiv i sin ideella verksamhet och det har varit framgått mycket tydligare i det här målet, säger Henrik Olsson Lilja.

– Jag delar inte den bilden utan jag menar att det är i stort sett samma material som vi har lagt fram i tingsrätten, som även tagits upp i hovrätten. Vi ser framför oss att tingsrättens dom i stora delar kommer att fastställas av hovrätten, säger kammaråklagare Isabella Bjursten.

Domen väntas falla inom tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet