Valnämndens ordförande, Lars-Olov Collin (C), tror att det mentala avståndet till Bryssel kan vara en orsak till att valdeltagandet varit lågt. Foto: SVT

Lågt tryck i vallokalen i Ronna – SVT på plats under EU-valets slutspurt

Publicerad

Det var ofta tomt bakom de gröna skärmarna i före detta Båstaskolan i Ronna när SVT var på plats för att rapportera om valdeltagandet. Södertälje var den kommun i länet där valdeltagandet var lägst i förra EU-valet, med knappt 42 procent, och i Ronna röstade ännu färre. Frågan är om årets val kan locka fler.

Valnämndens ordförande, Lars-Olov Collin (C), tror att förra EU-valets låga valdeltagandet kan bero på att människor tycker att EU-frågorna är för svåra och att Bryssel är mentalt långt bort.

Se klippet ovan för att höra vad som gjorts för att öka deltagandet – och om under valets sista timmar ser ut att ha lockat fler till valurnorna.

Birgitta Hedbjörk som tog sig till vallokalen under söndagskvällen känner igen att det är få som röstar. Hör henne berätta i klippet.

Ronnabon Birgitta lade sin röst i EU-valet: ”Tycker det är viktigt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet