Sebastian Schaurmann berättar om beslutet att sadla om när SVT besöker honom i sitt kök i Järna: ”Hade inget annat val”. Foto: Samy Dahlman/SVT

Han lämnade catering och valde förskolemat: ”Känns viktigare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än 30 år i krogbranschen valde kocken och Nykvarnsbon Sebastian Schauermann att satsa på något annat, nämligen förskolemat. Coronapandemin och dess hårda slag mot restaurangbranschen fick honom att ta steget till att sadla om.

Sebastian Schaurmann har i många år jobbat i catering- och krogbranschen. Men under den tiden blev han intresserad av att titta på hur maten på förskolor ser ut. Han fann bland annat att maten hölls varm i flera timmar, vilket enligt honom är alldeles för länge.

Därför bestämde han sig för att ta hjälp av erfarenheten från cateringbranschen och implementera samma metoder på förskolemat.

Coronaviruset i Södertälje

– Maten är kanske inte lika rolig eller spännande, men den känns mycket viktigare, säger han. 

Tillagar inte maten helt

När pandemin slog hårt mot restaurangbranschen förlorade han under en vecka arbete värt två miljoner kronor. Och då passade han på att utveckla konceptet han länge hade funderat på.

Konceptet går ut på att tillaga maten till 75 procent och sedan leverera den till förskolorna två gånger i veckan. Sedan värmer pedagogerna maten i värmeskåp på plats.

– Det är en stor risk för en förskola att ta in ett helt nytt koncept. Också att pedagogerna måste ändra på sitt arbetssätt, nu måste de stoppa in maten i ugnen och trycka på en knapp, istället för att plocka ut den från ett färdigt värmeskåp, säger han.

Hör kocken Sebastian Schaurmann berätta om omställningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet