Flera av de dödade fåren på Molstaberg. Foto: SVT

Länsstyrelsens besked: Ingen skyddsjakt efter vargangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen beslutade i dag att det inte blir någon skyddsjakt på varg i Sjundareviret. I stället menar man att det finns andra lämpliga lösningar för att förhindra angrepp.

Ett 60-tal får dödades i två olika vargattacker på gården Molstaberg förra veckan. Efter det krävde familjen som driver gården att länsstyrelsen skulle ta ett beslut om skyddsjakt på alla vargar i reviret. Något som Lantbrukarnas riksförbund ställde sig bakom.

Utan någon skyddsjakt på vargarna i området övervägde familjen att avsluta gårdens fårproduktion.

I dag kom beskedet från länsstyrelsen att det inte blir någon skyddsjakt på varg. Man menar att det finns andra lämpliga lösningar och att fårhagarna har saknat stängsel som gjort det öppet för vargen att ta sig in i hagen.

”Inte tagit till enkla åtgärder”

Att sätta upp den här typen av stängsel är kostsamt, kan man verkligen begära det från en enskild markägare?

– Länsstyrelsen har beviljat bidrag till den här gården för att man ska kunna sätta upp rodjursavisande stängsel. Jag är kritiskt till att man vid de här två tillfällena inte tog till enkla åtgärder för att skydda sina djur, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.