Döda och skadade djur efter lördagens vargattack Foto: LRF Mälardalen

20-tal får döda i ny vargattack

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsmorgonen upptäcktes ett 10-tal döda får och minst ett 10-tal svårt skadade djur på Molstaberg i en ny vargattack. Nu kräver LRF:s regionchef omedelbart beslut om skyddsjakt och länsstyrelsen säger att det kan bli aktuellt att besluta om skyddsjakt redan i helgen.

Senast i torsdags attackerade varg djur på gården i Molstaberg öster om Gnesta. Då dödades ett 40-tal får. Attacken i natt skedde i en annan hage närmare gården.

Den drabbade familjen vill se att länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på alla vargar i reviret, i annat fall överväger man att sluta med sin fårproduktion, säger familjen via LRF:s regionchef. Gården har rovdjursstängsel på delar av sina ägor.

Och LRF ger sitt stöd till fårproducenten.

– LRF vill se att skyddsjaktsbeslut tas som omfattar hela reviret, säger Carl Aschan regionchef på LRF Mälardalen.

Kan bli skyddsjakt

Länsstyrelsen finns på plats på lördagsmorgonen för besiktning av händelsen. Det finns inget beslut om skyddsjakt, men Jonas Johansson kommunikationschef på länsstyrelsen säger till SVT Nyheter Stockholm att det kan vara en åtgärd som kan bli aktuell i det läget som har uppstått.

– Det kan bli aktuellt i helgen om det finns en ansökan att ta ställning till, säger Jonas Johansson.

På lördagskvällen meddelade fårägaren via LRF att sammanlagt 24 får hade hade fått sätta livet till i samband med vargattacken eller på grund av skador vid attacken. Ett 30-tal djur har mindre skador och är under observation.

Länsstyrelsen uppger under lördagskvällen att beslut om skyddsjakt tidigast kommer under söndagen. Samtidigt uppmanar man djurägare i området att se över sina stängsel. Länsstyrelsen uppger att 18 får dog eller fick avlivas till följd av sina skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet