Foto: TT

Ordförande Leif Östling lämnar Södertälje science park efter kritiserat uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Leif Östling, tidigare vd för Scania, slutar som ordförande för Södertälje science park. Detta efter hans uttalande om invandring från Afrika och Mellanöstern i en intervju på Youtube.

SVT har tidigare skrivit om Leif Östlings uttalanden i en youtubekanal.  I intervjun säger Östling bland annat följande om invandrare från Afrika och Mellanösterns förutsättningar att jobba inom industrin:

”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort. Det man ska komma ihåg är att vi tagit in folk från mellanöstern och Afrika och de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sedan. Det är deras känsla och uppfattning om hur ett samhälle är.”

Lämnar styrelseuppdrag

Nu tvingas han bort från posten som ordförande för Södertälje science park, vilket Länstidningen var först med att skriva.

– Det blir svårt att sitta kvar när alla ägare tar kraftfullt avstånd från det han har sagt. Han kommer att lämna i närtid, säger Boel Godner som är styrelseledamot i Södertälje science park till SVT.

– Det han har sagt är för grovt för att stå ut med. Lyssnar man på hela intervjun är det väldigt grova saker som är svåra att acceptera.

Försvarar sina uttalanden

I en intervju med SVT säger Leif Östling att han står fast vid det han sagt:

Får kritik från Scania

Enligt Scania har många anställda kontaktat ledningen och de fackliga organisationerna för att uttrycka sin förvåning och besvikelse över att de åsikter som den tidigare Scaniachefen förmedlar.

– Flera uttalanden är helt oacceptabla och långt ifrån vad fack och företagsledning står för på Scania. Som anställda ställer vi krav på att ledningen har fokus på jämställdhet, mångfald och inkludering. Frågor som är avgörande för Scanias framgång, säger fackens ordföranden Lisa Lorentzon, Mari Carlquist, Michael Lyngsie och Mikael Svalefors i ett internt meddelande.

Även Scanias nuvarande VD, Henrik Henriksson, säger att han inte känner igen sig i Östlings beskrivningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.