Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är tuffa tider för en demograf. Här får du höra om tre saker som gör det svårt att hålla koll på befolkningen i Sverige. Foto: SVT

Lista: Svåra tider för prognoser – här är orsakerna

Uppdaterad
Publicerad

Varje år samlar SCB in information om demografin för att se vad samhället behöver. De senaste åren har kantats av utmaningar för prognosmakarna.

Demografen Lena Lundkvist arbetar med den årliga riksprognosen på Statistiska centralbyrån, SCB. Sett till de senaste åren har det varit både dramatiska händelseutvecklingar och en eventuell mer långsam samhällsförändring som påverkat befolkningsprognoserna, beskriver hon.

Hör henne i videon.

Byggande avgörande på lokal nivå

När det gäller förskolan i Järna tror SCB-demografen spontant att det går att koppla till byggstopp och lågt barnafödande.

– På en kommunal och regional nivå så har bostadsbyggandet en jättestor betydelse för hur stor befolkningsökningen blir. Men vad gäller förskolor så är det och kommer att vara svårberäknat kopplat till barnafödandet också, säger Lena Lundkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.