Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när KD-ledamoten Martin Ahlman berättar att han kommer rösta mot sin partilinje hela kommande mandatperiod. Foto: Södertälje kommun

Här stoppar KD-ledamoten maktskiftet i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Stort drama utspelade sig under måndagens kommunfullmäktige i Södertälje, när KD-politikerna Martin Ahlman och David Winerdal röstade mot partilinjen. Därmed stoppade de ett maktskifte i kommunen, vilket LT var först med att rapportera.

Två kristdemokrater bröt partilinjen och stoppade maktskiftet i Södertälje. Det innebär att Socialdemokraterna med Boel Godner i spetsen fortsätter att styra kommunen under de kommande fyra åren, rapporterar lokala medier. Det blir i samarbete med V, C och MP.

KD var inför måndagens omröstning i kommunfullmäktige tänkt att styra i minoritet med M och L. Koalitionen skulle få stöd av SD och det lokala Realistpartiet.

Men kristdemokraterna David Winerdal och Martin Ahlman valde att rösta med de rödgröna partierna.

– Jag kan inte stödja mitt eget parti när man söker stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, sade Ahlman under sammanträdet enligt Dagens Nyheter.

Boel Godner sitter kvar

I och med vändningen blir Boel Godner kvar som kommunstyrelsens ordförande, en post hon haft sedan 2011. Hon berättar för LT att det gått fort på slutet.

– Nu måste vi sätta oss i förhandlingar om budget och lite annat, om organisation och poster. Jag tror att det kommer att gå jättebra. Alla är överens om att det här är för Södertäljes bästa, säger hon till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet