Trots eldningsförbudet är det många som grillar. Foto: TT

Många grillar trots eldningsförbud: ”Folk förstår inte allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av torkan och den stora brandrisken råder eldningsförbud i hela Stockholms län. Trots detta är det få som respekterar förbudet och polisen blir nedringda av oroliga personer som larmar om att folk eldar utomhus.

Eldningsförbudet är utlyst av länsstyrelsen i Stockholm i samråd med räddningstjänsten. Förbudet innebär att man inte får grilla eller på något sätt elda i skog och mark. Detta gäller även särskilt iordningställda grillplatser.

Den som bryter mot eldningsförbudet kan få böta.

– I fall där man kan ha orsakat svåra skador finns fängelse med på straffskalan, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Hundratals samtal

Bara mellan torsdag och söndag förra veckan fick polisen in cirka 400 samtal från personer som larmade om folk som eldade trots förbudet.

– Det är galet mycket och tar väldigt mycket energi. Vi måste då fråga om hur omständigheterna ser ut och göra en prioritering för vi kan inte åka ut på alla dessa larm.

Eva Nilsson menar att den största anledningen till att man bryter mot eldningsförbudet är att man inte förstår konsekvenserna det kan innebära.

– Jag tror inte folk fattar hur allvarligt det är. Många tror nog att om man bara ställer grillen på stenunderlag eller har med sig en vattenflaska så är det lugnt, men det räcker inte.

Polis patrullerar i parker

Många poliser patrullerar i parker och på badplatser för att se till att folk inte grillar. De gånger polisen får säga till folk att släcka sina grillar är alltså inte inkluderat i de cirka 400 samtal som inkom i slutet av förra veckan.

I och med torkan och det varma vädret är det svårt att veta hur länge eldningsförbudet kommer fortsätta.

– Det kan nog pågå ganska länge i och med att det är så torrt långt ner i marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet