Hör eleverna berätta vad som hände om man hamnade på bänken. ”Jag kände mig experimenterad på” berättar Elsa. Foto: SVT/Dokument inifrån: De utvalda barnen

Metoden på Solvikskolan: ”Sköter jag mig inte blir det bänken”

Publicerad

En elev placerades på bänk i mitten med hela klassen runt sig i en ring. En efter en skulle de säga vad de tyckte om varandra. 

– Det kändes som en evighet med alla som satt och sa allt som var fel på mig, säger tidigare eleven Nemi. 

Att hamna på bänken ville man undvika, enligt flera före detta elever på Solvikskolan i Järna som medverkar i det andra avsnittet av Dokument inifrån – De utvalda barnen.

– Det var ett osynligt hot, man visste att sköter jag mig inte så blir det bänken, säger Nemi som var elev på skolan mellan 1993–2000.

Kritik mot Solvikskolan

“Ett försök att lugna oss”

Merete Lövlie som var lärare på skolan vid den här tidpunkten bekräftar att bänken var en metod som användes vid problem bland eleverna.

– Det var så mycket skitsnack så det var ett försök att lugna oss lite och säga hur det egentligen är, säger Merete Lövlie.

Se hela Dokument inifrån: De utvalda barnen i SVT Play eller i SVT1 torsdag 13 maj klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Solvikskolan

Mer i ämnet