Hör grundaren Pär Ahlbom om varför han ändrat sig och kallar Solvikskolan ”snudd på en sekt”. Foto: SVT/Dokument inifrån: De utvalda barnen

Solvikskolans grundare: ”Snudd på en sekt”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta elever på Solvikskolan har vittnat om mobbning, våld och bristande undervisning i Dokument inifrån – De utvalda barnen. En av grundarna, Pär Ahlbom, förnekade först anklagelserna. Men efter flera intervjuer svängde han och medgav brister i hur skolan sköttes och sin egen roll som ledare. 

– Jag skapade ett rike och sa att här stämmer det, tro inte på det som är utanför. Snudd på en sekt, säger Pär Ahlbom.

Pär Ahlbom var med och grundade Solvikskolan i Järna i början av 80–talet och beskrivs som skolans inspiratör och andliga ledare. Han berättar att visionen var att skapa en Waldorfskola som helt följde deras tolkning av antroposofins grundare Rudolf Steiners ideér med lek, frihet och konst i fokus. 

– Vanlig undervisning är livsfarlig. Massa datum med krig och sånt som jag själv fick lära mig i skolan. Det är fullständig skit bara, säger Pär Ahlbom i De utvalda barnen. 

Kritik mot Solvikskolan

Självkritisk till ledarskapet 

När missförhållanden om våld och barn som farit psykiskt illa uppmärksammades genom före detta elever slog Pär Ahlbom först ifrån sig all kritik. Han kallade berättelserna om mobbning för “fake news”. Den före detta läraren Erik Norlin bekräftade däremot att det förekommit mobbning och andra missförhållanden. Under inspelningen av dokumentären svängde Pär Ahlbom och medgav brister i hur skolan styrts och framförde självkritik.

– Jag har varit en slags diktator, en oantastlig auktoritet.

Vill du veta mer om Solvikskolan i Järna. Se hela Dokument inifrån – De utvalda barnen i SVT Play eller torsdag 20 maj i SVT1 klockan 20:00.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Solvikskolan

Mer i ämnet