Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gömde mig på kaminen, för dit vågade ingen komma” – hör Tuvali berätta hur hon och andra barn mobbades på Waldorfskolan i Järna. Foto: Dokument inifrån – de utvalda barnen

Mobbningskulturen på Waldorfskolan: “Blev som flugornas herre”

Uppdaterad
Publicerad

Många gamla elever på Solvikskolan i Järna vittnar om en skolgång där fysiskt starka barn premierades, svaga mobbades och den stora friheten istället ledde till hårda hierarkier. 

– Jag vet att det fanns ett idealbarn. Skolan hade en väldigt mörk sida också, säger en av de grundare och före detta lärare som medverkar i Dokument inifrån – De utvalda barnen. 

När Dokument inifråns reporter Jasper Lake startade en Facebookgrupp för gamla elever på den experimentella Waldorfskolan Solvikskolan i Järna började svåra minnen om mobbning strömma in.

Nemi gick på Solvikskolan i Järna under åren 1993–2000. Hon berättar om hur hon kunde gömma sig i skogen utanför skolan hela skoldagar för att undkomma mobbning.

– De som ville mobba mig hade fri jaktsäsong. Alla fick göra vad de ville. Det blev lite som flugornas herre, säger hon i det första avsnittet av Dokument inifrån – De utvalda barnen.

Hon är långt ifrån ensam om sina minnen av hur pedagogiken och barnens totala frihet på skolan ledde till en hård mobbningskultur.

”Tror inte på de minnena”

Pär Ahlbom, grundare och före detta lärare som fortfarande är engagerad i Solvikskolan kallar anklagelserna för “skitprat”. Han menar att det alltid har varit mindre mobbning på Solvikskolan än på andra skolor. 

– Jag tror inte på de där minnena, vi har alltid tagit mobbning jätteallvarligt. Det är fake news, säger han i dokumentären.

Se hela första delen av Dokument inifråns dokumentärserie De utvalda barnen torsdagen den 6 maj klockan 20.00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Solvikskolan

Mer i ämnet