Solvikskolan kommer tillsätta en egen utredning av skolan. Samtidigt överväger skolinspektionen att göra en granskning. Foto: SVT

Skolinspektionen överväger granskning av Solvikskolan – efter SVT-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Solvikskolan ska utredas efter SVT-dokumentären ”De utvalda barnen”. Hos Skolinspektionen pågår en diskussion om granskning, rapporterar tidningen Läraren.

På Solvikskolan i Järna, söder om Södertälje, anklagas lärare för att ha kränkt elever som en del av ett antroposofiskt synsätt, enligt Jasper Lakes SVT-dokumentär som kom tidigare i maj.

Utöver mobbning och fysiskt våld ska skolan även ha uppvisat ett kunskapsförakt.

Kritik mot Solvikskolan

Trots att skolans ledning känt till kränkningarna sedan 2019 tillsätts en utredning först nu. Om det blir en extern sådan är ännu oklart.

– Vi håller på att organisera detta. Det är ännu inte klart ännu vem som ska göra den och exakt hur den ska gå till, säger skolchefen Peter Friemann till Läraren.

Pågår bedömning

Andreas Gydingsgård, avdelningschef på Skolinspektionen, uppger att de inte bestämt sig för vad de ska göra.

– Vi har tagit emot uppgifter, i det här fallet från media, och det pågår en bedömning, säger han.

Waldorffederationen, som samlar skolorna, väntar med att avgöra om det finns fortsatt förtroende för Solvikskolan.

Ordföranden Maria Norberg säger att man nu inleder ett arbete med att ta fram en gemensam värdegrund för Waldorfskolefederationens medlemsskolor.

Video: Hör Järnabornas reaktioner efter dokumentären (7 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Solvikskolan

Mer i ämnet