Hör i videon om lärdomar från sin skolgång som Elof Hansjons (S) tar med sig i sin roll som utbildningsnämndens ordförande i Södertälje. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Elof Hansjons (S) var elev på Solvikskolan – nu kommunalråd i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Solvikskolan i Järna har varit på mångas läppar den senaste tiden efter den uppmärksammade SVT-dokumentären. I videon ser Elof Hansjons (S), utbildningsnämndens ordförande, tillbaka på sin skoltid med blandade känslor.

– Jag minns mina vänner och att jag trivdes bra men det finns också grejer som hade kunnat fungera bättre, säger Elof Hansjons (S), som gick på skolan åren 1988–1998.

Elever som gick på Solvikskolan under 80- och 90-talen berättar i SVT:s Dokument inifrån att den experimentella Waldorfpedagogiken lämnat dem med stora kunskapsluckor, något som Elof Hansjons (S) själv inte känner igen sig i.

Kritik mot Solvikskolan

Borde ha fått stöd

Elof Hansjons (S) menar dock att det fanns vissa elever som borde ha fått mer stöd än vad de fick. Hur det ser ut på Solvikskolan nu kan han inte uttala sig om.

Vill du veta mer om Solvikskolan? Se hela Dokument inifrån – De utvalda barnen torsdagen den 13 maj klockan 20:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Bakgrund: Antroposofi och Järna

Solvikskolan är en Waldorfskola i Järna. Den har även hetat Nibbleskolan och grundades 1980.

Waldorfpedagogiken är en del av den antroposofiska rörelsen. 

Sveriges antroposofiska rörelse har sitt centrum i Järna och Ytterjärna. Där finns det också hela sex Waldorfskolor enligt waldorf.se. 

I Järna fanns också fram till 2019 ett antroposofiskt sjukhus, apotek och en antroposofisk vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Solvikskolan

Mer i ämnet