Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör de tidigare eleverna berätta om hur de låtsades ha lektion när Skolverket inspekterade skolan. Foto: SVT/Dokument inifrån

Hör elevernas vittnesmål: “Läste inte en enda bok under nio år”

Uppdaterad
Publicerad

Inga böcker, pennor eller vanliga lektioner – istället balansgång, teater och lek. Elever som gick på Solvikskolan under 80- och 90-talen menar att den experimentella Waldorfpedagogiken lämnat dem med stora kunskapsluckor.

– Jag förstod inte hur illa det var förrän jag började söka jobb och utbildningar. Det var jättesvårt för jag kunde ju inte skriva, säger tidigare eleven Nemi i Dokument inifrån – De utvalda barnen.

Som en annan planet, något som är mer likt ett dårhus än en skola. Så beskriver de tidigare eleverna Solvikskolan i Järna i SVT:s Dokument inifrån.

– Vi läste inte en enda bok under hela min skolgång på nio år, säger Vendela, som gick på Solvikskolan åren 1981–1990.

”Kommer alltid hamna efter”

– Det finns en anledning att man ska lära sig de ämnen som är i vanliga skolan. Jag hade jättegärna kunnat dem och det saknas mig enormt i det vuxna livet. Jag kommer alltid att hamna efter, säger Iduna, som gick på skolan åren 1990–1998.

Skolan inspekterades flera gånger men Erik Norlin, grundare och före detta lärare, berättar att myndigheterna inte visste vad som pågick på Solvik.

– Det kom så att säga en räddande ängel en gång om året som fixade upp papprena, säger han i Dokument inifrån – De utvalda barnen.

Alltså fuskade, kan man säga så?

– Ja, det kan man säga. Men det gällde ju att fuska på rätt sätt.

Vill du veta mer om Solvikskolan? Se hela Dokument inifrån – De utvalda barnen torsdagen den 6 maj klockan 20:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Solvikskolan är en Waldorfskola i Järna. Den har även hetat Nibbleskolan och grundades 1980.

Waldorfpedagogiken är en del av den antroposofiska rörelsen. 

Sveriges antroposofiska rörelse har sitt centrum i Järna och Ytterjärna. Där finns det också hela sex Waldorfskolor enligt waldorf.se. 

I Järna fanns också fram till 2019 ett antroposofiskt sjukhus, apotek och en antroposofisk vårdcentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Solvikskolan

Mer i ämnet