Foto: SVT

Solvikskolan efter kritiken: Ber eleverna om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning och bristande undervisning var vardagsmat för eleverna på Solviksskolan under 80- och 90-talet. Nu ber skolan om ursäkt på sin hemsida.

”Vi tar våra historiska misslyckanden i detta på stort allvar”, skriver skolchefen Peter Friemann.

En skolgång där fysiskt starka barn premierades, svaga mobbades och den stora friheten istället ledde till hårda hierarkier. Det vittnar tidigare skolelever vid Solviksskolan i Järna om i SVT:s Dokument inifrån – De utvalda barnen. Nu ber skolan om ursäkt.

”Skolans ledning tar starkt avstånd ifrån att berättelserna som framkommer i filmen skulle vara osanna eller oviktiga. Vi vill på ett öppet och förutsättningslöst sätt ta emot dessa, och förbereder olika initiativ för att vi som skola ska kunna ta vara på och förvalta de insikter som kommer fram genom dokumentären”, står det i ursäkten, som är underskriven av skolchefen Peter Friemann.

Kritik mot Solvikskolan

”Mognare förhållningssätt”

Vidare står det att grundidén om en friare och barnvänligare skolgång finns kvar på Solvikskolan, men att skolan i dag har ett mognare förhållningssätt till denna.

Skolan går dock, enligt brevet, ständigt igenom ett kvalitetsarbete och är alltså inte felfri. Brevet fortsätter:

”Slutligen vill skolans ledning värna om tryggheten för de elever som går på skolan idag: Vi förstår att denna dokumentärserie kan väcka starka och viktiga känslor. Det är bra att dessa får plats och diskuteras, och att man undersöker vad som eventuellt behöver göras utifrån vad som framkommer i filmerna. I detta vill vi endast uppmana till att man har de elever som går på skolan idag i åtanke, så att dessa inte drabbas av negativa konsekvenser.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Solvikskolan

Mer i ämnet