Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera elever slog volter och skadade sig allvarligt i trädgungan. Hör före detta skolchefen om tankarna som ledde till att den länge fick vara kvar. Foto: SVT/Dokument inifrån: De utvalda barnen

Före detta läraren: Karma var viktigast i mötet med elever

Uppdaterad
Publicerad

Lärare skulle hjälpa barn på deras andliga resa, enligt Solvikskolans tolkning av antroposofin. Elever bemöttes utifrån tron på karma. Nuvarande skolchef utesluter inte att så kan ske än i dag. Det berättar han i Dokument inifrån – De utvalda barnen.

Runt tio meter upp i ett träd på Solvikskolans gård finns en trädgunga. Förr om åren skadade sig flera barn allvarligt då de slängde sig ut från en gren och gjorde volter med hjälp av gungan.

Tidigare eleven Iduna berättar hur hon en gång missade att fånga sig i repet, ramlade och bröt delar av ryggen. Trots olyckorna valde skolledningen länge att låta barnen fortsätta använda gungan för volter. Enligt dåvarande skolchefen Marcel Desax berodde det delvis på antroposofiska tankar om karma och reinkarnation.

– När någon ramlade fanns tankar om att det passade i dennes liv. Det händer inte utan vidare, säger han.

Kan inte utesluta att tankarna lever kvar

Det finns fler exempel på hur barn kan ha kommit till skada på grund av tron på karma och reinkarnation. Nuvarande skolchef Peter Friemann kan inte utesluta att de tankarna lever kvar än idag. 

– Många lärare på skolan är ju antroposofer som brytt sig mycket om vad Steiner (antroposofins grundare, reds anm) sagt så jag vågar inte säga att det inte finns kvar. 

Sedan hösten 2020 är Solvikskolan med i Waldorfskolefederationen. Dokument inifrån har sökt dem för en kommentar, men de har valt att avstå då de inte vill kommentera enskilda skolor.

Vill du ta del av hela berättelsen om Solvikskolan i Järna? Se alla tre avsnitten av Dokument inifrån – De utvalda barnen på SVT Play eller i SVT1 klockan 20:00 ikväll, torsdag den 20 maj.

Antroposofi är en livs– och världsåskådning grundlagd av den österikiske naturvetaren och filosofen Rudolf Steiner (född 27 februari 1861). 

Intentionen var att avlägsna motsättningar mellan naturvetenskapen och tron på andlig verklighet.
Enligt antroposofin genomgår världen och människan sju stadier. När människan dör återföds hon i ett nytt stadium och utvecklas mot allt högre andlighet.

I Sverige har rörelsen haft sitt centrum i Järna (Södertälje kommun).

Waldorfpedagogiken grundar sig på Steiners antroposofiska människosyn.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Solvikskolan

Mer i ämnet