Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnen berätta om varför de älskar att sjunga – och hör körledaren Helena Cronholm om varför hon tycker att körsången är så viktig och varför den borde få mer tid i skolan. Foto: Clara Fritzon/SVT

Mindre musik när elevens val försvinner – Sveriges körer i upprop

Uppdaterad
Publicerad

Elevens val föreslås tas bort från grundskolan nästa år vilket enligt flera aktörer kommer innebära mindre musik i skolan.

– Sången håller på att tystna i Sverige, säger Helena Cronholm som sätter upp föreställningen ”Rädda Barnen” på Oktorberteatern i Södertälje under helgen.

Timmarna för elevens val i grundskolan minskade för några år sen från 382 till 177. Nu föreslår regeringen att elevens val helt tas bort och att timmarna istället fördelas framförallt på SO- och NO-ämnen.

Enligt förslaget får musikämnet 10 timmar till men flera aktörer, däribland Sveriges körförbund och Kungliga musikhögskolan, menar att det inte kan kompensera för vad många elever förlorar när möjligheten att välja musik på elevens val försvinner.

– Detta kommer slå hårt mot elevernas möjligheter att till exempel sjunga i kör i skolan. Skolor har idag så pressad ekonomi att de har svårt att lägga till för frivilliga verksamheter eller utökad timplan, säger Annika Falthin, lektor i musikpedagogik vid Kungliga musikhögskolan.

Vill ge mer tid till andra ämnen

Regeringens argument till att ta bort elevens val är att ”frigöra undervisningstid till ämnen som behöver mer undervisningstid och därmed skapa bättre förutsättningar för alla elever att utvecklas så långt som möjligt mot utbildningens mål”.

En översyn som gjorts av Skolverket visar också att kvaliteten i elevens val varierar och att det finns tveksamheter gällande hur effektivt tiden används.

Hoppas på undantag

En av de kommuner som uttalat sig om förslaget är Stockholms stad som är positiva men ser en utmaning för de skolor som har profil- och spetsutbildningar. De vill därför att det ska finns möjlighet att göra undantag för den typen av utbildningar.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024 och tillämpas i utbildningen från höstterminen 2024.

Hör i videon ovan hur körledaren Helena Cronholm ser på körsångens framtid i Sverige och vad barnen som deltar i föreställningen tycker om att sjunga i kör.

fakta: Upprop för körsången

Sveriges körförbund, Equmeniakyrkans sångarförbund, Sveriges barn- och ungdomskörer, Sveriges kyrkosångsförbund och Föreningen Sveriges körledare har gått samman i ett upprop där de bland annat vill att de estetiska ämnena i skolan ska likställas med kärnämnena.

De vill också utöka de estetiska ämnena i förskollärare- och lärarutbildningarna och stärka kulturskolorna med ökade resurser.

Källa: Sveriges körförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.