Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”vi brukar frysa jordgubbarna”, säger Tiina Korjus. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Mycket jordgubbar kan bli till svinn – ”vi fryser jordgubbar och tar fram vid jul”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket jordgubbar går till spillo varje år då de aldrig hinner plockas. Höga temperaturer och koncentrerad konsumtion vid midsommar är två bidragande orsaker. Följ med SVT till ett självplock utanför Järna dagen före midsommarafton för att höra vad jordgubbsplockarna säger om det.

– Det är synd för att jag tycker att man kan plocka det som blir kvar och göra sylt av dem eller förvara till vintern, säger Tiina Korjus.

En ny rapport som Jordbruksverket tog fram i år visade att mellan 40 och 55 procent av jordgubbarna under 2022 var kvar i fält och övermognade. Studien gjordes på fyra gårdar i Skåne, men det ger enligt Jordbruksverket en indikation på hur det kan se ut i jordgubbsfält i resten av landet.

– De år då det är varmt mognar jordgubbarna fort, och då kan det bli mycket som går till spillo. En annan orsak är att det kan saknas arbetskraft för att plocka allt. Vår konsumtion som är fokuserad på midsommar vilket gör också att det blir kvar mycket resten av sommaren, säger Karin Lindow vid Jordbruksverket.

Många jordgubbar svinnas

Dessutom kunde man genom enkät se att 20 procent av jordgubbarna som plockades under 2021 blev till svinn då de aldrig hann komma till försäljarna innan de blev för dåliga.

– Det är viktigt att jordgubbar kyls ordentligt både hos producenterna, men också hos konsumenterna, säger Karin Lindow vid Jordbruksverket.

Starta klippet ovan för att höra hur jordgubbsplockare tar hand om sina jordgubbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.