En ny rapport som Jordbruksverket tog fram i år visade att mellan 40 och 55 procent av jordgubbarna under 2022 var kvar i fält och övermognade. Studien gjordes på fyra gårdar i Skåne, men det ger enligt Jordbruksverket en indikation på hur det kan se ut i jordgubbsfält i resten av landet.
– De år då det är varmt mognar jordgubbarna fort, och då kan det bli mycket som går till spillo. En annan orsak är att det kan saknas arbetskraft för att plocka allt. Vår konsumtion som är fokuserad på midsommar vilket gör också att det blir kvar mycket resten av sommaren, säger Karin Lindow vid Jordbruksverket.
Många jordgubbar svinnas
Dessutom kunde man genom enkät se att 20 procent av jordgubbarna som plockades under 2021 blev till svinn då de aldrig hann komma till försäljarna innan de blev för dåliga.
– Det är viktigt att jordgubbar kyls ordentligt både hos producenterna, men också hos konsumenterna, säger Karin Lindow vid Jordbruksverket.
Starta klippet ovan för att höra hur jordgubbsplockare tar hand om sina jordgubbar.