Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en liten blodpöl och man såg att den hade krypit” • Följ med till kolonilottsområdet Foto: MajaFlygt/SVT Katarina Klinsgröm/Privat

Mystiska skador på koloniområdets igelkottar

Publicerad

Torsjödals koloniområde i Södertälje är en populär plats för igelkottsfamiljer. Här brukar de springa mellan kolonilotterna och dricka vatten i små skålar. Men nu finns det en oro i området. Efter att två igelkottar skadades svårt på nosen förra året har igelkottarna inte synts till.

Igelkottarna riskerar att dö ut i Sverige och sedan tre år tillbaka är arten rödlistad. Men Torsjödals koloniområde i Södertälje har länge varit en tillflyktsort där igelkottarna verkar trivas.

– Det var så konstigt, vi har sett igelkottar här i minst 17 år och det har aldrig hänt förut att vi har sett någon skadad, säger Kristina Harsanyi, vice ordförande i Torsjödals koloniförening.

Men så plötsligt, med bara någon veckas mellanrum, fick två igelkottar svåra skador på nosen.

Till veterinär med djurambulans

– Jag såg att han blödde och han gnydde så mycket, säger Katarina Klingström, som hittade en av igelkottarna och ringde till djurambulansen. Tyvärr kom igelkotten aldrig tillbaka från veterinären.

– Han var nog väldigt skadad, han ville inte dricka vatten eller någonting.

På kolonilotterna spekulerar man i ifall det kan vara en trimmer som råkat skada igelkottarna när de gömt sig i löv och högt gräs. Hittills i år har de inte fått syn på igelkottarna igen.

Inte huvudorsak till att igelkotten minskar

Enlig Henrik Thurfjell, ansvarig för däggdjur på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, är det inte troligt att det är fler skador från gräsklippare som gjort att igelkottarna minskat i antal de senaste åren.

– Det skulle inte förklara varför de finns kvar på Gotland eller i Luleå, där finns det också gräsklippare, säger han.

Se igelkottarna och skadorna på koloniområdet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.