Hör Södertäljepolisen om bråken: ”De har flyttat.” Foto: Aida Arslanovic/SVT

När 20.00 blev det nya 02.00 – polisen om alkoholstoppets effekter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan julafton har krogarna inte fått servera alkohol efter klockan 20. Festandet och följaktligen polisens arbete har sett annorlunda ut.

– Det är lugnare på gatorna, men jag upplever att alkoholkonsumtionen ändå är stor, säger polisen Jonas Packalén.

SVT har pratat med poliserna Kristoffer Samsing som arbetar i centrala Stockholm och Jonas Packalén i Södertälje. De har båda arbetat med krogrelaterad brottslighet i många år.

– När krogarna slutar servera så tidigt hinner folk inte bli så fulla så det är ju betydligt lugnare, säger Kristoffer Samsing. Sett till samhällets resurser borde det nog aldrig serveras efter klockan 20, eller kanske 22. Med krogar öppna till 03.00 och 05.00 blir det ju alltid kaos.

Coronaviruset i Södertälje
Kristoffer Samsing jobbar med DISA, mot grovt kriminella i bland annat krogmiljö, främst i Stockholm city. Foto: Privat

Fler larm från hotellen

Men även om det generellt är lugnare så har en del av fyllebråken bara flyttat annorstädes. Parallellt med att polisen mer sällan får rycka ut till restauranger visar statistiken att utryckningarna till hotell i länet har ökat. 

– Det är många som bokar rum och festar och tar narkotika. När vi kommer dit verkar ingen komma ihåg att en pandemi pågår, säger Kristoffer Samsing. Ofta är det städare som larmar.

Alkoholkonsumtion på andra håll

Hotellfenomenet känns inte igen i Södertälje. Där går hotellen på sparlåga, enligt lokala polisen Jonas Packalén. Men fyllebråken återfinns på andra ställen.

Hör Jonas Packalén berätta i videoklippet ovan.

Nya regler ersätter

Restriktionen att krogar inte får servera alkohol efter kl 20 ersätts nu av en mer omfattande restriktion där alla restauranger, caféer och krogar måste stänga klockan 20.30 för allt utom avhämtning av mat.

Alkoholstopp på restauranger

Förbudet att servera alkohol efter klockan 20 trädde i kraft den 24 december 2020.

FHM:s generaldirektör säger den 24 februari att man nu föreslår att alla serveringsställen måste stänga senast klockan 20.30, oavsett om man serverar alkohol eller inte. Förslaget går nu ut på remiss.

Källa: regeringen.se och SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet