Flera av de åtalade pekas ut som tongivande inom gängmiljön i Södertälje. Foto: ur polisens förundersökning

Nio av tolv misstänkta frias i omfattande narkotikahärva

Uppdaterad
Publicerad

Det ska handla om hundratals kilo narkotika och resor till Malaga. Endast tre av de tolv åtalade döms nu i den omfattande narkotikahärvan som kopplas till en kriminell gruppering i stadsdelen Ronna i Södertälje.

Tolv personer stod åtalade för misstänkt inblandning i den stora narkotikahärvan som knyts till Södertälje. Nu döms tre av de tolv åtalade för bland annat grovt narkotikabrott

En av de som döms är en tydlig ledargestalt i Ronnafalangen. 24-åringen ska ha varit särskilt ansvarig för distributionen av narkotikan. Han döms nu till fängelse i sju år och tio månader.

Våldsspiralen i Södertälje

En annan person döms för medhjälp till grovt narkotikabrott och ytterligare en person döms för narkotikabrott.

”När det gäller domslutet är det positivt att de personer som jag uppfattat ha en ledande ställning har dömts till långa fängelsestraff. I nuläget är det en besvikelse att inte ytterligare av de tilltalade har dömts” skriver åklagaren Kajsa Lindberg i ett mejl till SVT.

Föreningsprofil frias

Bland de åtalade fanns också en man i 25-årsåldern som både varit verksam för en ungdomsförening och politiskt aktiv i kommunen. Han frias nu från anklagelserna om att ha ordnat en lägenhet åt kriminella som använts för att förvara narkotika.

– Vi nöjda med domen och väntade oss detta, säger försvarsadvokaten Gustaf Kjellberg.

Bevis i mobiltelefoner

Det är en omfattande utredning som ligger bakom domen och bland bevisen finns bland annat en hel del spaningsmaterial från polisen och beslagtagna mobiltelefoner med videoklipp.

I videon nedan går SVT:s reporter igenom hur man ska ha rest regelbundet till Malaga i Spanien för att beställa narkotika.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Aida Arslanovic berätta om åklagarens bevisning. Foto: ur polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet