Det nya systemet med pant eller leasing ska testas under 2019. Foto: TT

Plast ska åka in och ut ur fängelset – för miljöns skull

Publicerad

Anstalten Hall producerar tallrikar, muggar och bestick i plast som säljs vidare till andra anstalter runt om i Sverige. För att fängelserna ska bli bättre på att återvinna ska man nu prova ett nytt system med pant eller leasing på produkterna.

Erik Lambis, Kriminalvårdsinspektör på Hall.

– Det skulle vara väldigt roligt och bra om vi kunde ansvara för hela värdekedjan, säger Erik Lambis, Kriminalvårdsinspektör på Hall.

Förutom plastproduktion har Hall idag även ett tvätteri som drar in pengar till Kriminalvården, där har man tidigare arbetat cirkulärt genom att ta tillbaka smutsig tvätt i samband med att man levererar nytvättade kläder. På samma vis tänker man att man ska kunna göra med plastprodukterna framöver.

– Idag är vi noggranna med vad vi producerar och hur vi producerar. När vi inte blir nöjda med några tallrikar eller bestick som vi gör så återbrukar vi det och gör nytt, men nu blir det roligt att också kunna ta ansvar för hur konsumenterna nyttjar produkten.

Det nya systemet ska testas i närområdet under 2019 och sedan utvärderas.

– Nu måste vi bara hitta ett sätt att lösa distributionskedjan, så att inte koldioxidvärdet på transporten överstiger värdet på produkten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer