Foto: TT

Nu är Scania börsnoterat

Uppdaterad
Publicerad

Idag vid halvtio-tiden börsnoterades Traton på Stockholmsbörsen, i koncernen ingår den svenska fordonsjätten Scania som börjar handlas på Stockholmsbörsen och Frankfurtbörsen.

– Det känns lite som examensdagen idag, säger Henrik Henriksson, vd för Scania.

Enligt Henrik Henriksson innebär börsnoteringen att företaget kommer ha ett fortsatt stort oberoende och ett stort mandat från dess ägare. Börsnoteringen betyder att företaget kommer ha större möjlighet att investera på ny teknik i framtiden.

– Det här är viktigt för Scania och för Traton för vi kommer åt en kompetent investerarbas i och med att vi är med i Stockholmsbörsen och Frankfurtbörsen. Det är även ett bevis på att vi är stora inom Tratongruppen vilket känns otroligt kul, säger Henrik Henriksson.

Därför börsnoteras Scania

Anledningen till att Scania börsnoteras just nu är för att företaget precis har gjort stora investeringar i en ny lastbilsserie.

– Nu börjar skördetiden för Scania, vi går in på börsen nu för det ger oss en möjlighet att bli mer självständiga från Traton.

Hur känns det? 

– Jo det känns skitkul! Vi har förberett oss för börsnoteringen i två år. Det känns lite som examensdagen idag och jag ser fram emot resan och hoppas på mycket skördande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.