Minna Kohtamäki-Corin, rektor på den privata Sverigefisnka förskolan i Södertälje, tycker det är tråkigt att verksamheten nu behöver lägga ner. Foto: SVT

Ny finsktalande förskoleverksamhet ska starta i Ronna till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Den privata Sverigefinska förskolan i Södertälje kommer att läggas ner efter sommaren. Orsaken är att antalet barn blivit för få, menar rektorn. Samtidigt kommer Södertälje kommun att starta en ny finsktalande förskoleverksamhet på den närliggande Björkens förskola i Ronna.

Alla barn som idag går på den privata Sverigefinska förskolan kommer att erbjudas plats i kommunens finska verksamhet, det meddelar Södertälje kommun på sin hemsida.

Men hur många barn som kommer att flytta över till den nya finskspråkiga verksamheten är fortfarande oklart.

Finska förvaltningsområden

Funnits i 20 år

På den privata Sverigefinska förskolan känner man sorg över att behöva lägga ner.

– Vi får det inte att gå runt ekonomiskt längre, det är för få barn helt enkelt. Vi har funnits i 20 år och vi har gett vårt allt, säger Minna Kohtamäki-Corin, rektor.

Finskaundervisningen i Södertälje har länge varit en aktuell fråga. Då beskedet om att de finskspråkiga skolklasserna på Stålhamraskolan i Södertälje skulle upphöra som egna klasser kom år 2021, var det flera föräldrar som reagerade. Och även den här gången handlade det om att det fanns för få elever, enligt kommunen. Ser mer om turerna kring de finskspråkiga skolklasserna i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om turerna kring Södertäljes finska klasser – på 60 sekunder. Foto: SVT

Södertälje – ett finskt förvaltningsområde

Som en del av finskt förvaltningsområde har Södertälje kommun ett särskilt ansvar att värna om det finska språket. Som finsktalande har du bland annat:

• Rätt att använda finska i dina kontakter med kommunen samt att på förfrågan få beslut och motiveringar som berör den kommunala verksamheten översatta muntligt eller skriftligt till finska.

• Rätt till förskoleverksamhet samt äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska.

• Utökad rätt till undervisning i modersmål för elever som tillhör den sverigefinska minoriteten.

Kommunen har också en skyldighet att informera den sverigefinska minoriteten om dessa rättigheter samt erbjuda möjlighet till inflytande i frågor som berör dem.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet