Parkeringen utanför Sorbonhuset ska från och med 1 april bjuda på två timmars gratis parkering. Foto: Kalle Thulin/SVT

Nya parkeringsbeslutet träder i kraft – här får du stå gratis i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Efter de många turer kring parkeringsplatserna i Södertälje införs snart det senaste förslaget om gratisparkeringar. På två parkeringar införs två gratis timmar och ytterligare en parkering kommer återigen att börja kosta.

Under pandemin infördes på flera parkeringsplatser i Södertälje två gratistimmar i samband med att man rekommenderade befolkningen att åka mindre kollektivt. Sedan dess har parkeringssituationen i staden blivit het debatt samtidigt som de fria parkeringstimmarna har kommit och gått och förslagen på gratis parkeringsplatser gång på gång förändras.

Från och med 1 april

Snart, den första april, börjar det färskaste förslaget att gälla: två gratis timmar på parkeringen utanför Sorbonhuset och gamla Torekällskolan. Men på samma gång blir även en parkering vid Centralplan av med sina gratistimmar och återgår alltså till reguljär taxa.

Parkeringsfusk

Nytt blir också att parkeringsplatserna kommer kräva att man loggar in med en app i mobilen, eftersom att betalautomaterna tas bort.

Enligt kommunen sker denna förändring för att få bukt med det parkeringsfusk som de menar är vanligt idag. Genom att använda flera appar och betalautomater har man kunnat stå parkerad hela dagar, vilket går emot parkeringsplatsernas syfte att underlätta för folk med kortare ärenden att besöka stadskärnan.

På parkeringarna vid Sorbonhuset och gamla Torekällskolan kommer du därför bara att kunna betala med app.

Förändringarna sker den 1 april och kommer sedan att utvärderas under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.