Den nya grundsärskolan ska drivas i kommunens regi och är planerad i Furuborgskolans lokaler. Foto: SVT

Nykvarn startar grundsärskola – trots sparkrav

Uppdaterad
Publicerad

Nykvarns kommun ska starta en egen grundsärskola till hösten 2020 i Furuborgsskolans lokaler, vilket Länstidningen var först med att berätta. Politikernas beslut om att starta en grundsärskola sker samtidigt som kommunen har ett omdiskuterat sparkrav på skolverksamheterna. SVT har frågat utbildningsnämndens ordförande om hur det kan gå ihop.

1. Ni beslutar om att starta en grundsärskola nu, samtidigt som ni  ska göra besparingar inom skolverksamheten. Hur går det ihop?

– Det är ett beslut vi tittat på innan och det får inte effekt förrän år 2020 och har inget med besparingsåtgärderna att göra. Vi tror också att vi kan göra det billigare om vi har verksamheten lokalt i Nykvarn, säger, Thomas Wiberg (NP), ordförande i utbildningsnämnden i Nykvarn.

2. Hur är det möjligt att det blir billigare med tanke på all kostnad för personal och ny utbildning?

– Man kan effektivisera hur man arbetar med personalen på olika sätt. Det blir oftast billigare när man plockar hem verksamheten istället för när man köper tjänsterna från annat håll, då är det någon annan som bestämmer priset. Förut var det för få elever, men har man tillräckligt med underlag av elever är det oftast billigare att ta hem verksamheten.

3. Det har gjorts en namninsamling som protesterar mot skolbesparingarna i Nykvarn. Hur tas den vidare i kommunen nu?

– Den har skickats in till förvaltningsrätten och vi ska yttra oss i det. Vi ser inte att vi har gjort något fel. Det kanske blir en överklagan om att vi har fattat ett felaktigt beslut, men beslutet är taget ur ett budgetperspektiv med en budget som vi måste förhålla oss till. Vi behöver anpassa vår verksamhet så den ryms inom vår ram. 

Även om det ligger som en överklagan så kommer besparingarna ske i höst?

– Det pågår arbete för att genomföra dem. Exakt hur det ska ske styr verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.