Kantarellen. Foto: Nykvarns kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nykvarns blivande vattentorn klubbat

Publicerad

Beslutet är fattat: Det blir ett vattentorn i Nykvarn – och det får formen av en kantarell.

Igår kväll fattade Nykvarns kommunfullmäktige beslutet att bygga ett vattentorn.

– Det är bra att vi får en tryggad vattenförsörjning om något skulle hända med ledningen från Södertälje. Vi har en för liten buffert. Nu kommer vi att klara oss några dagar om något händer, säger Jan Brolund (NP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Ratar vinnande bidrag

I augusti fick Nykvarnsbor välja mellan tre olika vattentorn. Det vinnande bidraget blev den som gick under namnet Parameter. Men nu har kommunen backat eftersom man såg risker med det planerade stålgallret runt byggnationen.

– Förvaltningen studerade aspekterna av gallret, att man kunde klättra i det och att det skulle innebära mer underhåll, säger Jan Brolund.

”Blir ett landmärke”

Istället valdes det näst populäraste alternativet: Kantarellen.

– Det är en god tvåa och snarlik i formen. Den kommer ju att stå centralt och synas, så viktigt att det ser bra ut. Den blir ju en en symbol, ett landmärke, säger Jan Brolund.

Reservoarvolymen i det nya vattentornet, som beräknas stå klar 2018, kommer att bli ungefär 3.000 kubikmeter och klara 1,5 till 2 dagars vattenförbrukning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer