Foto: SVT

Nytt bakslag för apoteket i Hovsjö

Uppdaterad
Publicerad

Apoteket i Hovsjö centrum som hastigt tvingades stänga ner sin verksamhet, överklagade beslutet. Företaget ville ha kvar tillståndet under rättprocessen – något som Kammarrätten nu säger nej till.

I mitten på oktober drog Läkemedelsverket in tillståndet för apotekskedjan Golden Sands Medicals. Anledningen är att kedjans fyra apotek i Stockholmsområdet, däribland apoteket i Hovsjö, inte uppfyllde kraven på patientsäkerhet.

Felaktig läkemedelshantering

Bland annat hade en farmaceuts signatur använts samtidigt på flera olika apotek samtidigt. Något som Läkemedelsverket menar tyder på att läkemedel lämnats ut av personal som inte är farmaceuter.

Apotekskedjan skyllde på brister i IT-systemet och överklagade beslutet. Företaget ville ha kvar tillståndet under rättsprocessen.

Stoppet kvarstår

Men kammarrätten slår nu fast att Läkemedelsverkets beslut om att dra in tillståndet, ska fortsätta att gälla under processen.

Läkemedelsverket har till den 18 november på sig att kommentera Golden Sands Medicals överklagande. Därefter kommer förvaltningsrätten att komma med ett avgörande i fallet.

Första gången apotek stoppas

Det är första gången sedan apoteksmarknaden avreglerades som en apotekskedja fått tillståndet indraget.

De övriga tre apoteken ligger i Skärholmen, Bandhagen och Sätra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer