Bilden är från Kringelfestivalen 2013. Foto: Thomas Aziz/TS Produktion

Festivalbidrag kan vara olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Bidrag till Kringelfestivalen borde ha upphandlats. Det menar flera jurister som Länstidningen talat med. Detta gör att festivalbidragen är olagliga.

Kringelfestivalen kommer att hållas i centrala Södertälje mellan den 21 till den 23 augusti. Under två års tid har kommunen gett bidrag till Södertälje centrumförening. Totalt har föreningen mottagit tre miljoner kronor under dessa två år.

Enligt jurister som LT pratat med strider detta mot lagen. Festivalbidraget borde ha upphandlats så att flera aktörer kunnat konkurrera om pengarna.

Kringelfestivalen

– Det spelar ingen roll att man kallar det för bidrag, om man ger pengar för att det ska täcka delar av kostnaden för festivalen så måste man ju fråga andra aktörer, säger Ulf Palm, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting till tidningen.

Kommunen tror sig gjort rätt

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) säger till Länstidningen att hon inte tror att festivalen hade varit möjlig att upphandla.

– Vi känner till reglerna kring upphandling och bidrag ganska bra, men är det någon som anser att vi har gjort någonting fel, så får man naturligtvis överklaga våra bidrag. Men vi tror inte att vi har gjort fel, säger hon.

”Ska gagna Södertälje”

Kultur- och fritidschefen Staffan Jonsson är inne på samma spår och säger att det har funnits en diskussion om upphandling.

– Vi välkomnar om någon vill kolla om det här är rätt och riktigt. Vår bedömning har varit att bidraget, tillsammans med annan finansiering, ska vara ett stöd för att genomföra saker som ska gagna Södertälje.

Till Kringelfestivalen kommer Albin feat. DMA och Loreen 21 augusti, Räfven, Electric Banana Band och Ola Salo 22 augusti samt Dolly Style och Eric Saade 23 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kringelfestivalen

Mer i ämnet