Från Kiev till Nykvarn – Olga flydde med sin tvååriga dotter

Uppdaterad
Publicerad

På några minuter vändes livet upp och ner för Olga Movchan och hennes tvååriga dotter. Efter tio dagars bil- och färjeresa lyckades de fly från Kiev till Nykvarn där Catharina Hansson öppnat upp sitt hem för mamman och dottern.

– Vi var tvungna att samla våra saker på några minuter och ge oss iväg, säger Olga Movchan.

Från en vardag i Kiev där Olga jobbade som barnläkare och hennes man som försäljare, till att nu spendera dagarna hemma hos familjen Hansson i Nykvarn som tagit emot dem. Nu har det snart gått en vecka sedan de lämnade sin lägenhet i Kiev. Minnena från hemstaden finns hela tiden hos Olga och längtan efter att komma hem igen.

”Lever de? Behöver de hjälp?”

Hennes man stannade i Ukraina för att vara med och försvara Kiev. De har inte hörts sedan Olga lämnade Ukriana.

Ukrainakriget och Södertälje

– Lever de? Behöver de hjälp? Det känns väldigt tungt. Vi är här alldeles själva utan kontakt med familjen. Min mamma är kvar i Tjernihiv som är ockuperad sedan två veckor. Jag vet inte om hon lever, säger Olga Movchan.

Hör henne berätta i klippet ovan om resan till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Södertälje

Mer i ämnet