Göran Gelotte har skrivit boken om Östertäljes historia Foto: privat/SVT

Här är platserna som varit betydelsefulla för Östertälje

Uppdaterad
Publicerad

”Östertälje – en stadsdel med kraft” heter den nyskrivna boken om Östertäljes historia. I boken berättar författaren och tidigare stadsantikvarien Göran Gelotte om platser och personer som varit betydelsefulla för stadsdelens framväxt.

Boken tar på flera sätt vid där boken ”Östertälje. Från forntid till nutid i en Södertörnssocken” av Gunnar Rudstedt slutar. Den nutid som åsyftas där är 1952 och historien som beskrivs i Göran Gelottes bok sträcker sig till största del från 1953 och frammåt.

Wallinska villorna

Både nutida och gamla svart-vita bilder varvas med beskrivningar och berättelser i text. När det berättas om bostadsområdenas framväxt nämns bland annat de Wallinska villorna som byggdes omkring 1890. Villorna är de äldsta byggnader som står kvar i Östertälje och de var även de första större bostäder som byggdes. De var till en början hem för arbetarna som jobbade på sågverket.

Rännilen

Boken diskuterar även Östertäljes geografiska gränser. Dessa har flyttats under årens lopp och var de egentligen går skiftar lite beroende på vem man frågar. Men enligt Göran Gelotte är alla gamla Östertäljebor överens om att stadsdelen börjar vid Rännilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.