Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För den som är ovaccinerad och vill fira jul i kyrkan kan det bli svårt att hinna med att få vaccinbevis. Foto: SVT

Ovaccinerad och vill ha vaccinpass? Tveksamt att du hinner till jul

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade regeringen om att vaccinpass ska kunna användas från och med första december. Men i Södertälje finns fortfarande många områden med låg vaccinationsgrad. För den som är ovaccinerad och hoppas kunna få ett vaccinbevis inför julmässor kan det bli bråttom.

Hör tre frågor till regionens vaccinsamordnare i videon.

Än så länge kan regionen inte se att det skett en rusning efter vaccin bland de yngre och till större del ovaccinerade, sedan förslaget om vaccinbevis presenterades.

– Det är något som vi följer noga och vi ser till att vi har tider som är tillgängliga för den här gruppen så att de kan få vaccin om de vill ha det, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Nu ska regionen kraftsamla i ett antal lågvaccinerade områden där man under några veckor tar in en rad extra resurser för att öka vaccinationen på den specifika platsen. Hör mer om det i videon.

• Regeringen har nu fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer.

• De vaccinationspass som ska användas är desamma som utfärdas för resor av E-hälsomyndigheten sedan den 1 juli.

• Beviset innehåller qr-kod, och kan laddas ned, skrivas ut eller uppvisas i mobilen. Den som saknar e-legitimation kan skriva ut, fylla i och posta en blankett, men får räkna med avsevärda väntetider.

• Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis omfattas inte av de nya reglerna. För resor finns däremot möjlighet att få olika covidbevis.

• Information om hämtning av covidbevis finns på ehalsomyndigheten.se och covidbevis.se.

Källa: E-hälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet