Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer uppmana medlemmarna att ta sprutan”, säger Robert Halef om förslaget om covidpass. Hör mer i videon. Foto: SVT

Regeringens förslag om vaccinpass kan slå hårt mot Södertäljes kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har föreslagit att införa vaccinationsbevis för evenemang med fler än hundra personer från och med den 1 december. Det kan ha stor påverkan för kyrkorna i Södertälje till jul.
– Det är nödvändigt eftersom det är många som inte har tagit sprutan, säger Robert Halef, ordförande i S:t Afrems kyrka.

I Södertälje är vaccinationsgraden fortfarande låg, inte minst i områdena Hovsjö och Geneta där de största syrisk-ortodoxa kyrkorna håller till. Enligt den senaste statistiken som SVT begärt ut från regionen så har endast 54 procent tagit den första dosen vaccin i Hovsjö, i Norra Geneta ligger det på 58 procent. Rikssnittet för första dosen i hela Sverige är 85 procent.

Under julen brukar kyrkorna i vanliga fall samla tusentals, hur det blir i år återstår att se. Nu ska styrelserna i de båda syrisk-ortodoxa stiften hålla möten och diskutera hur man kommer gå till väga framöver.

Kritik från kristen organisation

Införande av vaccinationsbevis har mött viss kritik, bland annat från organisationen Sveriges kristna råd, som samlar kristna samfund i Sverige. De menar bland annat att det kan inskränka på religionsfriheten och skriver att:

”En individuell kontroll av gudstjänstbesökare står i strid med kyrkornas grundläggande förhållningssätt till gudstjänst.”

Hör Robert Halef, ordförande i S:t Afrems kyrka i Södertälje, i videon: ”Om man verkligen vill komma till kyrkan får man bevisa det”

För evenemang inomhus som teater, konserter och idrottsevenemang med fler än 100 personer kommer det att krävas bevis på vaccination för att få delta, föreslår regeringen.

Det ska gälla personer över 18 år och föreslås införas den 1 december.

Om vaccinationsbevis inte används ska arrangören i stället vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Deltagarna ska ha anvisad sittplats, sällskap ska bestå av max åtta personer, och sällskap kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet
Mer Södertälje
Mer Nyheter