Vaccinbevis införs för evenemang: ”Vi kan inte slå oss till ro”

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs vaccinpass i Sverige. För evenemang inomhus som teater, konserter och idrottsevenemang med fler än 100 personer kommer det att krävas bevis på vaccination för att få delta.

– Det här är tuffa besked att ge, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen föreslår att vaccinationsbeviset ska införas från den 1 december, och gälla alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus – för personer över 18 år.

– Du som är ovaccinerad kan inte leva som vanligt, ditt viktigaste bidrag är att vaccinera dig, säger Lena Hallengren (S) på en pressträff tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Det här är tuffa besked att ge, vi alla vill att pandemin ska vara över, fortsätter Lena Hallengren.

Förebyggande åtgärd

Den 29 september hävdes de flesta restriktionerna i Sverige, däribland begränsningarna i antalet deltagare vid såväl evenemang som nattklubbar. Samtidigt öppnade regeringen för att införa vaccinationsbevis om smittoläget skulle förvärras.

Nu införs bevisen, trots att Sverige idag har en relativt låg smittspridning jämfört med övriga Europa. Enligt Karin Tegmark Wisell togs beslutet för att inte riskera att hamna i samma sits.

– Vi kan inte slå oss till ro och hoppas på det bästa. Vi behöver införa åtgärder för att vi inte ska se en brant uppgång i antalet sjuka, så som vi ser i andra länder, säger Karin Tegmark Wisell.

Inget krav

Vaccinationsbeviset blir inget krav för en arrangör. Men för de som inte använder sig av beviset kommer istället restriktioner att införas på nytt, som kan innebära krav på avstånd och regler om mindre sällskap.

– Det handlar också om en trygghet för deltagarna, alla som sitter i salongerna. Ingen ska avstå från att boka biljetter av rädsla att sitta nära ovaccinerade personer, säger Amanda Lind.

Från oppositionens håll är man positiva över beskedet med vaccinpass. Moderaterna hade dock velat se att passen skulle gälla alla typer av folksamlingar där smittspridning kan ske.

”101 personer på konsert eller 101 personer på restaurang, vaccinpass borde i så fall gälla båda. Pandemin har pågått under mer än 1,5 år, regeringen borde ha lärt sig av tidigare misstag”, skriver partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.