Vaccinpass har den senaste tiden varit starkt efterfrågat bland annat från kulturbranschen. Nu föreslår regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) att frågan ska utredas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen lämnar förslag om vaccinbevis – tänkt att finnas i beredskap

Publicerad

Regeringen öppnar för att införa vaccinbevis och föreslår nu att det ska kunna börja användas vid behov, om smittspridningen ökar igen.

– Vi behöver ha en beredskap om läget skulle försämras , säger Lena Hallengren i en kommentar till SVT.

Regeringen har lämnat in en promemoria med förslag på att vaccinationsbevis ska kunna börja använda vid behov.

”I tisdags meddelade Folkhälsomyndigheten att de bedömer att steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner kan tas den 29 september 2021. Då aviserade vi också att vi inom kort skulle remittera det här förslaget”, säger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar till SVT.

Hon fortsätter:

”Vi behöver ha en beredskap om läget skulle försämras och då kan det finnas skäl att införa en möjlighet att använda vaccinationsbevis. Nu kommer vi att lyssna in remissinstanserna”.

Inget datum spikas

De flesta coronarestriktioner i Sverige tas bort den 29 september, bland annat deltagartaken, och regeringen vill alltså att vaccinationsbeviset ska finnas i beredskap att kunna användas vid större sammankomster – om det epidemiologiska läget försämras. Något datum för ikraftträdande föreslås därför inte, förklarar regeringen i ett pressmeddelande.

Barn och unga undantas

Regeringen föreslår att barn och ungdomar under 16 år och personer som på grund av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot covid-19 inte ska behöva visa upp vaccinationsbevis.

EU:s digitala covidbevis har hittills endast använts för att möjliggöra resor mellan EU-länderna.

Regeringen föreslår nu att vaccinationsbevis ska kunna användas som smittskyddsåtgärd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt platser för privata sammankomster.

Förslaget är att enbart vaccinationsbeviset bör användas, och inte de delar av de digitala covidbevisen som visar att innehavaren har testats negativt för covid-19 eller har tillfrisknat från covid-19.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer