Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar ser positivt på FHM:s nya rekommendationer. Foto: TT

FHM backar – dubbelvaccinerade ska testa sig vid symptom

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten (FHM) backar nu från det kritiserade beslutet att inte rekommendera dubbelvaccinerade personer att testa sig mot covid-19 vid symptom.

– Det är mycket klokt att man backar, säger professor Björn Olsen.

Myndigheten går således tillbaka till den tidigare rekommendationen som gällde innan 1 november.

– Från och med måndag den 22 november rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symptom, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Ekot.

Coronapandemin

Personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är dock undantagna.

Ökad smittspridning

”Orsaken till rekommendationen är dels en ökande smittspridning i många länder i Europa, dels att Folkhälsomyndighetens scenarier har pekat mot en trolig ökning även i Sverige de kommande veckorna.”, skriver FHM i ett pressmeddelande.

Likt tidigare kan det bli aktuellt med testning av personer även utan symptom, till exempel i samband med smittspårning och för personer som varit utomlands eller arbetar inom sjukvården. FHM rekommenderar även att personer utan symptom testas när någon i hushållet insjuknar i covid-19.

Kan bryta smittkedjor

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, var tidigare kritisk till FHM:s beslut att inte rekommendera dubbelvaccinerade personer att testa sig. Han ser positivt på att myndigheten nu har svängt i frågan.

– Där är mycket klokt att man backar. Det är enda sättet för att vi ska kunna rita kartan över hur det här viruset nu kommer att sprida sig i Sverige.

Precis som FHM tror även han att smitspridningen kan öka i Sverige under de kommande månaderna.

– De stora vinsterna med testning är att vi kan bryta smittkedjor. Testningen i sig är inget självändamål utan den måste följas av att man har en smittspårning också.

– Många som är vaccinerade börjar tappa sin immunitet. Det var ganska länge sedan de blev vaccinerade. Sammantaget tycker jag att det är väldigt bra att vi kommer igång med testningen för det är enda sättet att orientera sig i vad som händer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet